Het Vrijzinnig Zangfeest

Zangfeestmannetje clasicHet Vrijzinnig zangfeest is een jaarlijkse muziekwedstrijd georganiseerd door het Studentengenootschap “Geen Taal, Geen Vrijheid” in samenwerking met DeMens.nu en de OSB VUB. Elke eerste donderdag van december nemen twaalf groepen bestaande uit studenten en/of oud-studenten Universitaire Associatie Brussel (VUB en EhB) het tegen elkaar op met een vrijzinnig lied omkaderd door een centraal thema. Deze liederen mogen zowel bestaande melodieën zijn als eigen composities.

De winnaars worden door zowel door een onafhankelijke jury als het publiek gekozen. Naast eeuwige roem kunnen de groepen de Juryprijs, Prijs Van de Vrijzinnigheid, Prijs der Barden en Publieksprijs winnen. Naast trofeeën en medailles komen bij deze prijzen ook ettelijke hectoliters gerstenat kijken.

Verder voorziet de organisatie ook het nodige vertier buiten het studentikoze gezang. Dode momenten worden opgevuld door een fanfare of een andere muzikale act. Een olijk presentatieteam kondigt de deelnemers aan en de avond wordt traditioneel afgesloten met een grote naam die voor ambiance zorgt terwijl de Jury over de winnaars overlegd. Vorige edities mochten we reeds ontvangen: Gorki, Katastroof, De Kreuners, Raymond van het Groenewoud, Johan Verminnen, Wannes Van de Velde, Paul Severs, enz…

Het Vrijzinnig zangfeest betreft dus een avondvullend totaalspektakel voor de hele studentengemeenschap, dat al sinds 1991 een vaste waarde is op de VUB.

Volgende editie:

Het 34ste Vrijzinnig Zangfeest: ‘2069, vertier in’t verschiet

34

Waarde commilitones, vrienden van het zangfeest en ander vrijzinnig gespuis,

Onze alma mater viert dit jaar haar vijftigjarig jubileum, en dat zullen we
geweten hebben. Nog geen maand prijkt die verse ster op onze klakkenband of we verdronken reeds in alle vieringen, terugblikken en verwijzingen naar de halve eeuw geschiedenis die onze universiteit rijk is.
De ophemeling van het VUB-verleden is echter een beetje overdreven als je ’t ons vraagt. De ouwe zakken preken immers altijd dat het vroeger allemaal beter was, dus zo zwaar zullen die eerste vijftig jaar dan toch niet geweest zijn.

Als vrijzinnige lieden laten wij ons dan ook niet verblinden door het verleden, maar zetten we ons net schrap voor wat de toekomst zal brengen. Dit jaarwillen we met het Vrijzinnig Zangfeest dus niet het zoveelste retrospectief geven, maar grijpen we het vijftigjarig bestaan aan om vooruit te blikken op wat nog komen zal. Hoe ziet de VUB eruit wanneer zij honderd kaarsjes uitblaast in 2069?

Kom het ontdekken op 5 december in aula Q op deze muzikale hoogdag van de VUB. Zing, brul, dans en zwans mee met de twaalf verenigingen die het met hun toekomstmuziek tegen elkaar opnemen voor de felbegeerde zangfeesttroffee. Zelf mag u bovendien meestemmen voor de publieksprijs.
Verdere ambiance wordt verzorgd door studentenfanfare Ghendt en Sam Gooris!

In onze kristallen bol zien we alvast dat het een geweldige avond wordt!
Wees er dus zeker bij op het 34ste Vrijzinnig zangfeest.

Praktische Info volgende editie

Afgelopen edities